Overkapping in tuin

Overkapping in de tuin

De sfeervolle grens tussen buiten en binnen

 Een overkapping in de tuin, maar ook de klassieke overkapping in de vorm van een pergola geeft sfeer en beschutting. Overkappingen in de tuin zijn er in eindeloos veel variaties, omdat ze door ons altijd op maat worden gemaakt. Bent u geïnteresseerd in een overkapping in de tuin? Wij vertellen u op deze pagina meer over deze mooie houten toevoegingen die uw tuinleven aangenamer maken!

Overkapping als aanbouw

Bij een overkapping als aanbouw is de overkapping bevestigd aan de woning of ander gebouw. Met dit type aanbouw wordt de leefruimte letterlijk verlengd, en ontstaat er een mooie overgang tussen buiten en binnen. Een overkapping kan aan de zijwanden open zijn of deels gesloten, het is maar net hoe u het wenst. Alle overkappingen worden door ons op maat gemaakt. Michael Rietdijk zelf stelt voor u het ideale ontwerp samen.

Stand alone overkapping in de tuin

Een overkapping kan ook prima als stand alone overkapping in de tuin geplaatst worden. In dat geval wordt gekozen voor een constructie die niet aan de woning, garage, schuur, tuinhuis of ander gebouw is bevestigd. Stevige materialen en degelijke plaatsingen zorgen ervoor dat u met dit type overkapping in de tuin letterlijk alle kanten op kunt. Zo ontstaat een heerlijke extra schaduwrijke locatie, bijvoorbeeld als loungehoek, in de tuin. 

Overkappingen als designelement

Overkappingen in de tuin die worden ingezet als designelement geven de tuin een speels karakter, maar kunnen ook dienen om verschillende sferen in de tuin aan te brengen. Zo kan een overkapping een scheidend of juist verbindend effect hebben tussen twee delen van de tuin. Een kleine overkapping met daaronder een mooie tuinbank of fijne ligstoel zorgt voor een beschut plekje om met een kop koffie of een goed boek even helemaal bij te komen.

Pergola’s

De pergola is een klassiek tuinelement. Het is een open constructie, maar omdat de pergola dient ter ondersteuning van klimplanten wordt het al snel een begroeide toevoeging aan de tuin die de nodige beschutting biedt tegen zon, wind en ongewenste blikken.

 

Voordelen van de pergola

Het voordeel van de pergola is dat deze ook op zichzelf staand geplaatst kan worden. In kleine en grote tuinen wordt de pergola zo een designelement en een mooie blikvanger. Zelfs op het dakterras kan een pergola worden gebruikt, want de basisconstructie hoeft niet te bestaan uit zware houten balken. Benieuwd naar de toepassingsmogelijkheden van een pergola als overkapping in de tuin? Neem dan contact met ons op.

Een overkapping in de tuin in Groenweg-stijl?

Ook met tientallen jaren ervaring als hovenier, zijn we nog altijd niet uitgekeken op mooie tuinen. We kennen de klassiekers, maar houden ook alle tuintrends bij. Zo verrassen we onze opdrachtgevers altijd weer met creatieve ideeën. Denkt u aan het laten aanbrengen van een overkapping in uw tuin? Michael Rietdijk gaat graag voor u aan de slag! Op basis van uw wensen, aangevuld met onze kennis en eigenzinnigheid ontstaan tuinen waar mensen blij van worden. Tuinen om voor thuis te komen, en je in thuis te voelen!

Groeneweg Tuinaanleg is een echt Rotterdams bedrijf, opgericht in 1975 door John Groeneweg. Wij zijn een allround hoveniersbedrijf en realisaren naast tuinontwerpen, tuinaanleg en tuinonderhoud in Rotterdam en overige plaatsen in Zuid-Holland. Daarnaast hebben we tuinen gerealiseerd in onder andere: Wassenaar, Den Haag, Delft, Utrecht, Zeist, Zeeland en Brasschaat.

Wilt u meer informatie over de mooie overkappingen die wij realiseren? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen over Overkapping in tuin

Heb ik voor een overkapping in de tuin een vergunning nodig?

Meestal niet. De regels zijn enige jaren geleden versoepelt voor het plaatsen van een overkapping of terrasoverkapping. Uitzonderingen zijn er wel. Het kan zijn dat u een vergunning nodig heeft wanneer: De overkapping groter is dan 30m2. De overkapping meer 50% van de tuinoppervlakte beslaat. De overkapping als hoofdwoning gebruikt worden. U kunt bij uw gemeente navragen of u een vergunning nodig heeft.

Heb ik wel een meldplicht wanneer ik een overkapping in de tuin wil?

Nee, wanneer u geen vergunning nodig hebt, heeft u ook geen meldplicht.

Welke type overkapping plaatsen jullie?

De overkappingen die wij plaatsen vallen onder ‘houtwerk voor in de tuin’. Hout is dus altijd het hoofdmateriaal. Wat vorm betreft kunt u alle kanten op. Van terrasoverkapping tot carport en van pergola tot overkapping over de buitenkeuken.

Wat wordt verstaan onder een ‘overkapping’?

Een overkapping is bestaat minimaal uit een dak en constructie die het dak draagt. Een overkapping kan aan alle zijden open zijn, of aan een of meerdere zijden gesloten. Ook kan een overkapping vrij in de ruimte staan, zoals bijvoorbeeld een carport, of pergola over een terras, maar een overkapping kan ook een vaste constructie hebben aan een muur of wand.

Wat is beter, een aluminium of houten overkapping?

Aluminium is vele malen lichter dan hout, dit kan een voordeel zijn wanneer een stabiele, maar toch lichte constructie gewenst is. Ook heeft aluminium minder onderhoud nodig dan hout. Een aluminium overkapping oogt strak, en past daarom goed bij een modern vormgegeven tuint. Daar staat tegenover dat hout een natuurlijke uitstraling heeft die mooi bij natuurlijke tuinen past.

Wat is de levensduur van een houten overkapping?

Elke overkapping heeft onderhoud nodig. De eerste jaren is uw houten overkapping nog goed beschermd door impregnatie, beits of verf dat is aangebracht bij het plaatsen van de overkapping. Na verloop van tijd dient u een overkapping af en toe te reinigen om deze van bladeren, zand of groene aanslag te ontdoen. Met name bij overkappingen die in de buurt van bomen of op schaduwrijke plaatsen staan, is dit een punt van aandacht. Daarna kunt u de het hout opnieuw behandelen met een beschermend product. Op deze manier gaan houten overkappingen tientallen jaren mee.