Vormsnoei planten

Esthetisch geheel met

Planten in vormsnoei

Sommige planten zijn op hun mooist in hun natuurlijke vorm. Andere planten zijn juist op hun mooist wanneer ze in snoei zijn gevormd. In het bijzonder wanneer snoeivorm onderdeel uitmaakt van een goed uitgedacht tuinontwerp, ontstaat een indrukwekkend effect.

Vormsnoei is niet hetzelfde als het jaarlijks snoeien van planten of bomen. Snoeivorm van planten betekent dat we de planten zo snoeien dat ze, in een gekozen vorm, deel uitmaken van het tuinontwerp. Het effect van snoeivorm is dat de planten, door de groei in toom te houden, zorgen voor een opvallend eyecatcher-effect. Maar snoeivorm wordt ook toegepast wanneer het gewenst is dat bepaalde vormen mooi harmoniëren met andere planten in een bijzondere tuincompositie.

Mooi in vorm

Snoeivorm is modeleren met de snoeischaar. Er zijn een aantal bekende planten die zich uitstekend lenen vorm vormsnoei. Denkt u maar aan de bekende buxesbollen, piramidevormige hulsstruiken of aan groenblijvers die in een vorm zijn gesnoeid en zo op prachtige wijze een entree, tuin, terras of een oprit karakter geven.

Bij Groeneweg Tuinaanleg, hovenier Rotterdam, hebben we veel ervaring in het vormsnoeien van planten. We zijn altijd bezig met het samenstellen van tuinen en vormsnoeien van planten maakt hier regelmatig onderdeel van uit. 

Nadat de vorm is bepaald en is aangelegd zorgen we er met regelmatig onderhoud voor dat vorm gesnoeide planten hun prachtige vormen blijven behouden.

Vormsnoei in de wintertuin

Groenblijvende soorten met klein blad als de buxus en taxus, maar ook laurier, huls en de wintergroene haagplant Chinese kamperfoelie of struikkamperfoelie (Lonicera nitida), zijn erg geschikt voor vormsnoei. Ze lenen zich voor abstracte vormen die, mooi uitgelicht door een tuinspot, de wintertuin iets extra’s geven. Daarentegen geven strakke en ronde vormen een mooi contrast tegen een natuurlijke achtergrond.

Juist in de wintertuin komen groenblijvende soorten die zich lenen vormsnoei extra tot hun recht. Wilt u meer informatie over vormsnoei? Wilt u een afspraak maken voor een tuinontwerp waarin vorm gesnoeide planten onderdeel van uitmaken? Neem dan contact met ons op.