De onderhoudsarme tuin

Meer genieten

Minder onderhoud

Hoe onderhoudsarmer de tuin, hoe meer tijd er overblijft om van de tuin te genieten. Natuurlijk wel alles in een mooie balans. Want een tuin moet wel tuin blijven! De kunst bij het samenstellen van een onderhoudsarme tuin is om het ontwerp zo samen te stellen dat de tuin alle kenmerken van een gezonde, groeiende en bloeiende tuin heeft, zonder dat daar veel tuinonderhoud voor nodig is.

Een tuin creëren die – eenmaal aangelegd – nooit onderhoud nodig heeft, dat is onmogelijk. Tenminste niet wanneer u wilt genieten van een mooie tuin. Maar het is wel mogelijk een tuin te creëren die mooi, ‘groen’ en prettig is, zonder dat deze veel onderhoud nodig heeft. Denkt u bij een onderhoudsarme tuin vooral aan een tuin met zo min mogelijk planten? Dit is helemaal niet nodig. Voor een onderhoudsarme tuin is het vooral belangrijk om planten de plaats te geven die ze van nature nodig hebben. Daarmee zullen ze veel minder zorg nodig hebben, terwijl ze u wel belonen met een mooie groei en bloei.

Slimme toepassingen voor de onderhoudsarme tuin

Door te kiezen voor bestrating of grind in plaats van een gazon wordt een grote stap richting ‘onderhoudsarme tuin’ gezet. Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk groen tussen de tegels groeit wanneer u dit niet wilt, zijn goede, milieuvriendelijk oplossingen te gebruiken. 

Hout voor het terras is eveneens erg onderhoudsvriendelijk, en heeft een natuurlijke uitstraling. U kunt werken met potten en bloembakken die kleur geven aan de tuin. Daarmee heeft u wat klein onderhoud, maar kunt u zichzelf het werken in een groot bloembed besparen. 

En dan zijn er nog voldoende planten die uit zichzelf al snel tevreden zijn, en erg weinig onderhoud vragen. Ook kunt u kiezen voor langzame groeiers, terwijl winterharde, groenblijvende bodembedekkers ervoor zorgen dat onkruid weinig kans krijg.

Interesse in een onderhoudsarme tuin?

Bent u geïnteresseerd in een onderhoudsarme tuin, die wel tuin moet blijven! Praat dan eens met Michael over de mogelijkheden. Dit zijn er meer dan u denkt!

Voor de meest ultieme vorm van genieten van een onderhoudsarme tuin, kunt u uw tuinonderhoud natuurlijk ook aan de vakmensen van Groeneweg Tuinaanleg overlaten. Dit kan door te kiezen voor regelmatig tuinonderhoud via een onderhoudscontract, of door ons te bellen voor periodiek tuinonderhoud. Bijvoorbeeld voor het lente- en winterklaar maken van de tuin.