Zwembad in tuin

Zwembad in de tuin laten aanleggen

Genieten van een stukje luxe in eigen tuin

Droomt u van een zwembad in de tuin? Een zwembad in de tuin moet aan uw wensen kunnen voldoen en een optimaal zwembad te worden. Daarnaast moet het zwembad passen bij de tuin en de architectuur van het huis. Een gedegen planning is dan ook de eerste belangrijke stap bij het realiseren van een zwembad in de tuin.

Groenweg Tuinaanleg is een allround hoveniersbedrijf voor tuinaanleg, tuinonderhoud en tuinrenovatie. Een van onze specialisaties is het aanleggen en onderhouden van watertuinen en wellness-tuinen.

Het plezier van een zwembad in de tuin

Water is een rustgevend element in de tuin. Een zwembad in de tuin is genieten van luxe en ontspanning in de eigen vertrouwde omgeving. Of u nu kiest voor een luxe pool of een natuurzwemvijver, een voorjaar en zomer lang is het zwembad is al snel ‘de hotspots’ van de tuin.

Een wellness-oase, een kinderparadijs of een plaats om met vrienden samen te komen? Een zwembad in de tuin heeft veel functies, maar is altijd een blikvanger. 

Bij de tuinontwerpen die we maken zien we water, vijvers, maar ook zwembaden als een bijzonder designelement dat tuinen naar een hoger niveau brengt. Sfeervolle verlichting voor tijdens avonduren mag natuurlijk niet ontbreken. 

Wilt u een buitendouche bij het zwembad, een rotswand met waterval? Er is veel mogelijk.

Wij realiseren:

  • Wellness-tuinen met zwembad, watervallen, sauna, enz.
  • Gezinstuinen met zwembad
  • Groene tuinen met natuurlijke zwemvijvers

Planning en aanleg

Is er bij uw tuinontwerp plaats voor een zwembad in de tuin, dan zijn er een aantal punten om in het ontwerp mee te nemen:

  • Een zonnige locatie is de beste locatie voor een zwembad in de tuin. Dit is niet alleen aangenaam voor u, maar helpt ook om het water te verwarmen.
  • Wat de zon kan verwarmen, kan de wind weer afkoelen. Beschutting meenemen in het ontwerpplan is dan ook een goede optie. Echter niet te dicht bij bomen omdat deze het water snel vervuilen.
  • Onmisbaar is de technologie voor uw zwembad in de tuin, zodat de waterkwaliteit op peil blijft. Net als afdekking van het zwembad die uw zwembad beschermt tegen vervuiling, verdamping of afkoeling wanneer u het zwembad niet gebruikt.


Al deze punten en meer nemen we uitgebreid met u door, zodat we tot het juiste ontwerp komen.

Groene tuinen, ‘groene’ zwembaden

Naast het plezier van een eigen zwembad in de tuin, krijgt u ook te maken met kosten voor het verwarmen van het zwembadwater en het op peil houden van de waterkwaliteit.

Gelukkig is een zwembad in de tuin een luxe die ‘groen’ te maken is. Zo is het mogelijk om het zwembad te verwarmen door middel van bijvoorbeeld zonnecollectoren op het dak van de door ons gerealiseerde overkapping met buitenkeuken.

Bent u hierin geïnteresseerd, dan bespreekt Michael voorafgaand aan het ontwerpplan graag de mogelijkheden met u door.

Veelgestelde vragen over Zwembad in tuin

Heb ik een bouwvergunning nodig wanneer ik een zwembad in de tuin wil?

Niet altijd. Sinds 2010 is het eenvoudiger geworden om een zwembad in de tuin te plaatsen en is er niet altijd een bouw-, milieu, of sloopvergunning nodig. Uitzonderingen zijn: Het plaatsen van een zwembad in de tuin met overkapping. Wanneer het de tuin van een monumentaal pand betreft. In sommige agrarische gebieden. Waarvan het plaatsen van een zwembad is strijd is met het regionale bestemmingsplan. U kunt bij uw gemeente controleren of u wel of geen vergunning dient aan te vragen.

Wat is het verschil tussen een zwembad en een zwemvijver?

In tegenstelling tot een zwembad is een zwemvijver is een natuurlijk zwembad waarin ook planten en eventueel vissen leven. Een zwemvijver heeft net als een zwembad een systeem dat het water gezonde en helder houdt.

Is een zwembad in de tuin duur?

De kosten voor een zwembad in de tuin bestaan uit aanlegkosten, installatiekosten en onderhoudskosten. Het is helemaal afhankelijk van het model zwembad hoe de kosten uitvallen.

Kan ik een zwembad verwarmen met zonne-energie?

Dit kan zeker. Juist in de zomer wanneer het zwembad gebruikt wordt is deze vorm van energie ook in Nederland overvloed aanwezig. Wat het rendement is, is afhankelijk van het type zonnepanelen, maar omdat deze zich steeds verder ontwikkelen, is een zwembad dat u verwarm door middel van zonne-energie een duurzaam alternatief. Vraag ons voor uitgebreide informatie naar alle mogelijkheden.

Hoe bescherm ik een zwembad in de winter?

De meeste mensen zullen ervoor kiezen om het zwembad in de tuin ’s winters niet te gebruiken. De watertemperatuur op peil houden is dan te kostbaar. Aan het eind van het seizoen kunt u het zwembad leegpompen en dient het zwembad, roosters en filters schoongemaakt te worden. Het zwembad kan daarna afgedekt worden om het te beschermen tegen weer, wind en vallende bladeren. Uitgezonderd is uiteraard de natuurlijke zwemvijver. Met een beetje geluk wordt deze in de winter uw persoonlijke ijsbaan.

Welk type zwembad kan Groeneweg realiseren?

Wij realiseren de plaatsing van luxe zwembaden, bubbelbaden, zwembaden met waterval en natuurlijke zwemvijvers.

Verzorgen jullie ook het onderhoud aan mijn zwembad in de tuin?

Nee, in principe draagt u zelf zorg voor het onderhoud. Uitgezonder is de natuurlijke zwemvijver. Onderhoud en verzorging van natuurlijke zwemvijvers.

Meer over ons

Wij zijn een echt Rotterdams hoveniersbedrijf, opgericht door John Groeneweg in 1975, voor complete tuinaanleg, waaronder het plaatsen van privé zwembaden in tuinen in Rotterdam en overige plaatsen in Zuid-Holland. Maar sinds onze oprichting hebben we ook veel tuinen ontworpen en aangelegd in o.a. Wassenaar, Den Haag, Delft, Utrecht, Zeist, Zeeland en Brasschaat. Zoekt u een allround Hoveniersbedrijf dat u tuin compleet met zwembad in de tuin kan realiseren? Dan komen we graag met u in contact. U kunt vrijblijvend informatie aanvragen via de contactpagina op deze website.